Fysiurgisk massage i Århus hos Jon Bannbers
Massage kan være rent velvære. Det kan være en måde at løsne spændinger og stimulere blodcirkulationen samt lymfe- og nervesystemet. Det kan også lindre smerter og øge din kropsbevidsthed, og har du specifikke problemer som fx tennisalbue, spændingshovedpine eller skulder- og rygproblemer, kan du vælge en dybdegående fysiurgisk massage – også kaldet en sportsmassage.
Vi har efterhånden lært at passe på os selv på mange måder. Vi prioriterer ofte tid til at koble af, motionere, læse en bog, meditere eller på anden måde sætte tempoet lidt ned og lade hovedet få en pause, så vi ikke brænder sammen. Så vi ikke får tankemylder, bliver nedslidte, får angst eller stress.
På samme måde er det klogt at prioritere at undgå stress i kroppen. Det gør vi ved at huske at lytte til den – og ved at hjælpe den til at regenerere, at løsne op og få slappet af. En effektiv metode kan være en dybdegående fysiurgisk massage, som man i visse tilfælde kalder en sportsmassage.
Hvad er forskellen på fysiurgisk massage og almindelig massage?
Kært barn har mange navne. Det gælder også forskellige former for massage, der tjener forskellige formål – men alligevel ofte lapper ind over hinanden og har den del fællestræk.
Almindelig massage, som nogle også kalder velværemassage eller wellnessmassage er en massageform, som især har fokus på velbehag og afslapning. I dag tilbydes denne form for massage ofte i forbindelse med spa- og wellnessophold, og der er som regel tale om en rolig og blid form for massage, der fx kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten og reducer stress.
Ved den fysiurgiske massage tager massøren lidt hårdere og bedre fat med det formål at lindre spændinger og smerter i kroppen. Denne form for dybdegående massage kan være effektiv i forhold til fx de smerter og spændinger i ryg og nakke, som mange mennesker oplever, og fysiurgisk massage har generelt fokus på at løsne muskelspændinger og øge blodcirkulationen for at fremme helbredelse og afslapning i kroppen.
Hvad er sportsmassage?
Med sportsmassage bliver massagen endnu mere dybdegående, og det er en form for massage, der traditionelt bruges til at forberede atleter på at præstere deres bedste – eller hjælpe dem til at genoprette muskler efter hård konkurrence og træning.
Denne form for massage er mere intens end andre former for massage og fokuserer ofte på specifikke muskelgrupper, ligesom den kan være med til at reducere muskelspændinger, øge fleksibilitet og forbedre blodcirkulation. Sportsmassage kan hjælpe dig, uanset om du er eliteudøver eller bare dyrker idræt for fornøjelsens skyld.
Det, vi kalder sportsmassage, er altså med andre ord en ekstra dybdegående fysiurgisk massage, hvor jeg har særligt fokus på, hvordan massagen kan hjælpe dig i forhold til specifikke (idræts-)udfordringer.
Det siges, at den fokuserede sportsmassage kan spores helt tilbage til det gamle Grækenland og Rom. Her skulle en berømt romersk læge af græsk afstamning ved navn Claudius Galenos have anbefalet massage til atleter både før og efter træning.
Hensigten var at undgå skader og samtidig lindre den smerte, som fx ømme muskler forårsager. I nyere tid ved man med sikkerhed, at den finske løber Paavo Nurmi ved OL i Paris i 1924 havde sin egen massør med, og Nurmi mente selv, at massøren havde en stor andel i de fem guldmedaljer, han vandt – medaljen for 5000 meter bare 40 minutter efter, at han havde vundet 1500 meter distancen.
Hvordan kan fysiurgisk massage hjælpe dig?
Den super dybdegående fysiurgisk massage – eller sportsmassagen – deles ofte ind i tre forskellige kategorier:
Den første type er den, som typisk gives før træning eller konkurrence. Her er formålet at give en massage, som vækker nervesystemet og stimulerer musklerne. Det kan være en god ide, hvis du fx skal ud at løbe et maraton. Den anden kategori af sportsmassage bruges efter træning eller konkurrence, hvor fokus er på at løsne muskler op og dæmpe muskelømhed samt at fjerne affaldsstoffer.
Endelig kan sportsmassagen bruges forebyggende, hvor det handler om at få musklerne afspændt i de perioder, hvor du som sportsudøver ikke konkurrerer. Det kan også være, du har nogle skavanker og muskelspændinger, som massagen kan være med til at få løsnet op.
Hvordan foregår en behandling med fysiurgisk massage?
Det er meget forskelligt, hvor længe en dybdegående fysiurgisk massage varer – og det gælder naturligvis også, når der er tale om en fokuseret sportsmassage, som kan vare fra omkring 20 minutter til 1½ time. Alt efter formål.
Det samme gælder antallet af massager, der naturligvis afhænger af, om der er tale om forberedende massage eller en sportsmassage, der skal afhjælpe specifikke problemer.
Min tilgang til fysiurgisk massage
Uanset, hvorfor du kommer, vil jeg altid indlede med en samtale. Her sætter jeg mig ind i din situation og skaber et overblik over dine ønsker, problemer og udfordringer.
Sammen lægger vi så en umiddelbar plan for dine behandlinger med dybdegående massage. Har du brug for flere sportsmassager vurderer vi i fællesskab løbende, om du har behov for flere behandlinger. Kommer du fx med en smertetilstand, du har gået med i flere år, vil det ofte kræve et lidt længere forløb.
Kan fysiurgisk massage kombineres med akupunktur og cupping?
Det er oplagt at bruge sportsmassagen i kombination med akupunktur, der også er kendt for at kunne øge blodgennemstrømning lokalt og desuden udskillelse af smertedæmpende hormoner.
Desuden er den dybdegående fysiurgiske massage rigtig god i kombination med cupping, der er virkelig godt til at sætte gang i cirkulationen, fjerne ophobninger og løsne spændinger.
Hos sportsstjernerne bruger man faktisk cupping for at øge blodgennemstrømningen, da de mindste blodkar udvider sig og forsyner muskler og væv med ilt og næringsstoffer, og det kan øge musklernes ydeevne. Da området samtidig bliver drænet for affaldsstoffer, vil sportsfolk opleve mindre ømhed i musklerne efter træning og dermed kortere restitutionstid.
Min erfaring med fysiurgisk massage
Jeg har mere end 25 års erfaring som massør, og det er min erfaring, at en dybdegående fysiurgisk massage kan hjælpe såvel eliteudøvere som helt almindelige mennesker.
Erfaringsmæssigt ved jeg også, at du kan blive øm i hud og muskler efter den første behandling. Da en massage frigør mange af kroppens affaldsstoffer, er det vigtigt, at du drikker vand efter behandlingen, så vandet kan hjælpe med at rense stofferne ud. Jeg har derfor altid en dejlig kildevand klar til dig efter behandling.
Kildeanvisninger:
Sundhedspartner.dk
Sports corpus Skolen
Motionsplan, website af Lars Olesen, cand.scient. i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet og lærer på Vejle Idrætshøjskole.
Medical Channel Asia
Den Store Danske