Behandling af hælspore med akupunktur

Ømme og stive fødder kan skyldes en hælspore
Fænomenet hælspore er en overbelastning af trædepuden under hælbenet. Overbelastningen kan udløse en inflammationstilstand (steril betændelse), som giver stor ømhed ved tryk på den forreste indre hælballe og generel ømhed i foden. Akupunktur kan afhjælpe denne smerte, men først lidt om, hvordan smerten opstår:

Vores lægmuskler er forbundet til bagsiden af hælbenet gennem akillessenen. Under foden har vi en kraftig seneplade, som strækker sig fra undersiden af hælbenet og frem til tæerne. Denne seneplade stabiliserer bl.a. svangen, der er vigtig, fordi den giver foden sin evne til at fjedre. Svangens buekonstruktion øger også fodens brudstyrke og tager sammen med fedtpuden under hælen toppen af belastningen ved f.eks. spring og lange gå- og løbeture.

Når senepladens udspring på hælbenet først er blevet overbelastet, kan der i forbindelse med helingen opstå en forkalkning, som er selve hælsporen. Hælsporen er altså resultatet af skaden og ikke årsagen.

akupunktur hælspore

Symptomer
Mange oplever en stivhed i hælen om morgenen, når de vågner. Det kan betyde, at man halter en lille smule, indtil foden er varmet op. Der vil typisk være smerter under eller på indersiden af hælen. Når man skal ud på en gå- eller løbetur vil der være smerter i begyndelsen af turen, som dog bliver mindre udtalte, i takt med at foden bliver varm. Efter turen vil smerterne ofte komme tilbage med fornyet styrke, når foden atter har været i ro et stykke tid.

Behandling af hælspore med akupunktur
”Jeg har god erfaring med at behandle betændelsestilstanden, og dermed smerterne, i forbindelse med hælsporer med både almindelig akupunktur og el-akupunktur,” fortæller Jon Bannbers, der også ganske ofte oplever, at årsagen til problemet i virkeligheden stammer helt oppe fra ballen eller baglåret, og dermed slet ikke er opstået i hælen.

”Jeg kan afhjælpe de fleste af smerterne, uanset hvor de stammer fra, men man må også være indstillet på at tage den lidt med ro i en periode og eventuelt benytte et indlæg i skoen, som kan aflaste hælen. Det kan også være en god idé at få smidt de gamle sko ud, som måske er årsagen til hælsporen.”

Den traditionelle behandling af hælsporer involverer ofte brug af gigttabletter eller binyrebarkhormon-indsprøjtninger.

Med akupunktur afhjælpes problemet på naturlig vis ved at øges energitilførslen og blodomløbet til det ramte område.

Stammer smerten fra hælen kan det være en god idé at lave udspændings- og styrkeøvelser med fodens seneplade og i det hele taget arbejde med at gøre foden mere smidig gennem mere bevægelse.

Særlige risikogrupper
Problemer med hælsporer opstår sjældent før fyrreårsalderen. Skaden ses ofte hos idrætsudøvere med stor hoppe- og løbeaktivitet og især hos folk med plat- eller hulfod. Det kan være sko med dårlig stødabsorption eller en pludselig øget træningsmængde, der er årsag til hælsporen. Ældre mennesker kan få hælsporer simpelthen fordi deres fedtpude skrumper med alderen. Stive haser kan også give hælspore, da de medfører et øget træk på hælbenet og dermed på fodens seneplade og endelig kan overvægtige få problemer grundet den øgede belastning af hælen.

Hvis du kan genkende symptomerne, så er du velkommen til at tage kontakt til mig, så vi kan få en uforpligtende snak.